ФБР в действие

IMG_8662-2xq5qi5486n5sptzjsg0sg

Потънал в есенна позлата и панаирна глъч, хилядолетният Пловдив и тази година гостоприемно срещна пристрастените любители на топката с трите дупки. 12-ият международен ротариански боулинг турнир, организиран от РК „Пловдив-Пълдин“ и Сдружението на ротарианците играещи боулинг (Fellowship of Вowling Rotarians-FBR) се проведе на 3 и 4 октомври 2014 г. отново в комплекс „Акваленд”. Над 50 участници от 8 Ротари клуба от дистрикта (трите пловдивски, Русе-Дунав, Свищов, Провадия, София, Шумен, Хасково), както и първият международен участник – председателят на ICC „България-Гърция“ ротарианеца Адам Стратос от РК Кавала. Радваща новост бе участието на 15 интерактори и ротарактори от пловдивските клубове.

Приятната обстановка и атмосфера в комплекс „Акваленд” в Пловдив се допълва от най-важното за нас – боулинг залата с 10 писти и модерно оборудване. Турнирът традиционно бе съчетан със седмицата на Есенния пловдивски панаир, а през тази година Президентът на Р. България се съобрази с традицията на РК Пловдив – Пълдин и Сдружението (Fellowship of Bowling Rotarians-FBR) и насрочи извънредните избори за 42-то НС на 5 октомври. Така щото, всеки който желаеше да изрази политическите си предпочитания да го направи нито преди, нито по време, а едва след завършването на турнира. А много от приятелите посетиха макар и по-скромното издание на Международния технически панаир в петъчния, а някои и в съботния ден.

IMG_8719-2xq5qmadzu8dibgr9djnr4

Добрите промени от миналата година бяха окончателно затвърдени в регламента на сегашния турнир. Поради интереса и желанието на повечето приятели да имат възможност да „хвърлят повече топки“ в квалификационните серии участието не бе ограничено до една серия. Всеки състезател според личното си желание можеше да участва в повече от една, та дори и във всички квалификационни серии, по подобие на „оупън“ турнирите. Така много от приятелите се опитаха да подобрят спортното си майсторство и с това своя резултат в класирането за финалната осмица. Жив пример е пишещият тези редове, който благодарение на участието си във 4 от петте квалификации, успя в последната серия да се придвижи от 6-то на престижното 3-то място във временното класиране.

Тържественото откриване пред националния и този на клуба-домакин флагове, „наградния фонд” от 6 красиви купи и 6 стилизирани плакети и след химните на Р.България и Ротари Интернейшенъл стори с кратко приветствие и символично търкулване на първата топка ДГ Иларио Астинов в петък вечерта. Това бе стартът на една гръмогласна канонада, изригнала от „гърлата” на десетте писти, на които се втурнаха да загряват приятелите, повечето от които не бяха пипали топка от миналия турнир, а за други това бе първи опит да застанат срещу 10-те кегли. След кратък инструктаж за напомняне на регламента от техническия директор на турнира и вицепрезидент на FBR Николай Стоилов започнаха квалификационните серии, в които всеки се състезаваше сам със себе си, гонейки все по-добър резултат за влизане във финалната осмица. Още след първата серия се очертаха фаворитите, като с рекорден резултат от 535 точки Ники Стоилов „обсеби” първото място и зачака спокойно съперници за призовите места. Паралелно със състезанието ДГ Иларио проведе своята среща с младите надежди на РК Пловдив-Пълдин – ИАК и подготвящия се за чартиране РАК. По-късно той се срещна с борда и накрая с членовете и техните семейни партньори от РК Пловдив-Пълдин. Така, съчетавайки приятното с полезното, премина първият ден от турнира.

IMG_8716-2xq5qm5v5jp6q9pvvid05c

В съботата на 4 октомври от ранни зори боулинг залата бе окупирана от желаещите да разкрият, а някои да открият, спортните си възможности. Надпреварата в квалификациите „със себе си” е най-силната и благородна. И като добавим дружеските закачки и аплодисменти трябва с гордост да повторим, че този проект на РК Пловдив-Пълдин е един чудесен празник на приятелството. При мъжете в трите квалификационни серии се определиха първите 6 с най-добри лични резултати:

  1. Николай Стоилов-569 т.
  2. Борислав Борисов-534т.
  3. Любозар Фратев-521т.
  4. Румен Йорданов-511т.
  5. Веселин Павлов-496т.
  6. Димитър Великов-491т.

и към тях се присъединиха двамата с най-много игри в квалификациите- Ангел Коджаманов и Адам Стратос. На осминафинала между Димитър Великов, Ангел Коджаманов и Адам Стратос победи Димитър Великов, койтосе срещна на четвъртфинала с Румен Йорданов и Веселин Павлов. Там убедително се наложи Веселин Павлов, който игра на полуфинала с Борислав Борисов и Любозар Фратев. Победител тук стана отново Веселин Павлов, който се изправи на финала с временния водач Николай Стоилов. В оспорвания двубой Николай отстъпи на по-младия и напорист съперник и крайното класиране при мъжете се оформи:

  1. Веселин Павлов (РК Пловдив-Филипопол)
  2. Николай Стоилов (РК Пловдив-Пълдин)
  3. Борислав Борисов (РК Свищов)
  4. Любозар Фратев (РК Пловдив-Пълдин)
  5. Димитър Великов (Русе-Дунав)
  6. Румен Йорданов (РК Свищов)
  7. Адам Стратос (РК Кавала)
  8. Ангел Коджаманов (РК Пловдив-Пълдин)

IMG_8745-2xq5qoobzecyb8nbku248w

Гореща бе борбата и в индивидуалната надпревара при жените. За разлика от регламента, предписващ квалификация в серии по две игри, амбицираните да грабнат трофеите дами се състезаваха наравно с мъжете. А Цветелина, спътничката на ПДГ Наско Атанасов, игра безуморно във всички възможни серии. Временното класиране след квалификациите изглеждаше така:

  1. Мария Стоилова – 398 т.
  2. Цветелина Атанасова – 344 т.
  3. Анета Попова – 320 т.
  4. Валентина Деликонстантинова – 264 т.
  5. Милена Йотенова – 239 т.

След като Валентина закъсня и отпадна за финалите, крайното класиране при жените се оформи:

  1. Мария Стоилов (РК Пловдив-Пълдин)
  2. Цветелина Атанасова (РК Шумен)
  3. Милена Йотенова (РК Пловдив-Пълдин)

Участие в отборното първенство заявиха 5 мъжки, 4 женски и 2 младежки (по 1 отбор на ИАК и РАК). И тук борбата бе оспорвана и тук фаворити бяха избутани от по-борбените и сплотени тимове. След квалификациите временното класиране изглеждаше така:

- Mъже -

  1. РК Свищов – 446 т.
  2. РК Русе-Дунав – 439 т.
  3. РК Пловдив-Пълдин-1 – 384 т.
  4. РК Пловдив-Филипопол – 382 т.
  5. РК Пловдив-Пълдин-2 – 310 т.

- Жени -

  1. РК Пловдив-Фльор – 308 т.
  2. ИАК Пловдив-Пълдин – 281 т.
  3. РК Пловдив-Пълдин – 277 т.
  4. РК Пловдив-Филипопол – 231 т.
  5. РАК Пловдив-Пълдин – 209 т.

IMG_8729-2xq5qmshd0d4mig8suaa68

След изиграването на финалите се оформи крайното отборно класиране:

- Мъже -

I място РК Русе Дунав

II място РК Пловдив-Филипопол

III място РК Свищов

- Жени -

I място:РК Пловдив-Филипопол

II място: РК Пловдив-Пълдин

III място: Пловдив- Фльор.

Резултатите на победителите вече традиционо се доближават до „високото спортно майсторство“. Другите резултати са неизмерими – приятелската атмосфера, „шегите и закачките“, абсолютният „феър плей“ на всички участници.

В съботната вечер дружно бе отдадена дължимата почит на победителите. Връчването на красивите трофеи- купитеи плакетите – стана по време на традиционната приятелска вечеря от ДГ Иларио Астинов, ПДГ Атанас Атанасов, Президента на клуба-домакин Стефан Денин, техническия директор на турнира Николай Стоилов и Председателят на Сдружението на ротарианци играещи боулинг (Fellowship of Вowling Rotarians-FBR) Любозар Фратев.

12-тото издание на турнира бе първата спортна изява на Сдружението на ротарианците играещи боулинг (Fellowship of Вowling Rotarians-FBR). Получило „благословията“ на RI в началото на 2014 г. това е първото от многото – вече близо 70 ротариански „неформални“ сдружения – изцяло българска „направа“. В края на 1-вата си година то обединява запалени по боулинга ротарианци от 6 държави и 7 дистрикта – България, Хърватия, Румъния, Молдова, Русия и Гърция.

Вратата е отворена за всички ротарианци от целия свят на www.rotariansbowling.orgWelcome to FBR!

Една дузина турнири са вече история. Това, което не остава в историята, а в сърцата на всички досегашни участници е неугастващият пламък на приятелството и спортния хъс.

Любозар Фратев
ПП РК Пловдив-Пълдин
Президент на FBR

Вижте и почувствайте турнира: