Ротари е световна организация на лидери в бизнеса и професиите, която осигурява хуманитарна помощ, насърчава високи етични норми във всички професии и помага за разпространяване на добронамереност и мир в света.

 

Що е Ротари Клуб?

Първият Ротари Клуб е организиран в Чикаго от адвоката Пол П. Харис. Първата среща на този клуб се е състояла на 23 февруари 1905 г. Било е избрано името “Ротари”, защото тогава клубните срещи са се състояли с редуване на работните места на всеки от членовете. От основаването на клуба, ротарианската идея за приятелство, другарство и служене на другите са се разпространили в 160 страни по всички шест континента с повече от 29,000 клуба и над 1.2 милиона членове. Все пак, само един човек на всеки пет хиляди е член на Ротари Клуб.

 

Кратка история

23 февруари 1905. Аеропланът все още не може да стои повече от пет минути във въздуха. Все още не е отворено първото кино. Норвегия и Швеция мирно приключват със своя съюз. В този особен ден чикагският адвокат Пол П. Харис извикал трима свои приятели на среща. Това, което имал предвид било основаването на клуб, който да вдъхнови другарството между членовете на бизнес обществото. Това била идея, която израстнала от неговото желание да открие и в големия град духа на приятелството, познат му от селата, в които бил израстнал.

Четиримата бизнесмени не решили още тогава да се нарекат Ротари Клуб, но тяхното събиране било фактически първата среща на първия в света Ротари Клуб. Тъй като те продължили да се срещат, прибавяйки и други към групата, срещите се организирали при редуване на работните места на членовете, от където идва и името. Скоро след като било прието името, един от новите членове предложил колелото на вагон за емблема на клуба. Това бил предшественикът на познатото зъбно колело, носено сега от всички ротарианци по света. В края на 1905 г. Клубът имал 30 члена.

Вторият Ротари Клуб бил сформиран през 1908 г., на половин континент разстояние от Чикаго – в Сан Франциско, Калифорния. Малко по-малко било разстоянието от залива на Сан Франциско до Оукланд, Калифорния, където се образувал третият клуб. Последвали клубове в Сиатъл, Вашингтон, Лос Анжелис, Калифорния и Ню Йорк. Ротари станала международна организация през 1910 г., когато бил създаден клубът в Уинипег, Манитоба, Канада. От 1921 г. организацията е представена на всеки континент, а името Ротари Интернешънъл било прието през 1922 г.

 

Цел на Ротари

Цел на Ротари е да насърчава и поощрява идеала за служене на обществото като една достойна инициатива и в частност да насърчава и поощрява:

  • ПЪРВО: Разширяването на запознанствата като възможност за служба.
  • ВТОРО: Високи етични стандарти в бизнеса и професията, признаване ценността на всички полезни длъжности и въздигане професията на всеки ротарианец като възможност да служи на обществото.
  • ТРЕТО: Прилагане на идеала за служене в личния, служебния и обществен живот на всеки ротарианец.
  • ЧЕТВЪРТО: Напредък в международното разбирателство, добронамереност и мир чрез световно другарство между бизнесмени и професионалисти обединени от идеала за служене.