За свят без полиомиелит – 24 октомври Ден на полио

В дните около 24 октомври всеки от ротарианците е съпричастен в работата за ликвидиране на полиомиелита. Много членове, клубове и техните младежки програми подготвят събития, за да информират своята общност, правят лични и клубни дарения към фонда „Полио Плюс“ на Фондация Ротари, разпространяват информация за стореното от Ротари до момента сред съгражданите си и набират средства. Независимо в коя част на света се намира Ротари клуба, всеки е част от вълнуващата история за битката с полиомиелита.

Тази година в Ротари парка в ЖР „Тракия“ бяха открити три информационни табели. Те разказват за вече 20 годишната история на парка, какво представлява Ротари организацията и кой е нейният създател, както и няколко факти от създаването и дейността на Ротари клубовете в Пловдив. Табелите са дарение от Наско Начев – ПДГ, основател на Ротари клуб Пловдив и издател на Регионалното списание на Ротари Интернешънъл „Ротари на Балканите“.

Събитието бе подкрепено и от младежките формирования Ротаракт и Интеракт, жителите на района, от други НПО и хуманитарни организации, както и Областния управител ротарианеца Ангел Стоев. Бяха положени и цветя пред монумента на основателя на Ротари – Пол Харис.

Галерия: Честване на Световния ден срещу полиомиелита в Пловдив

  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_02
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_05
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_06
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_07
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_09
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_04
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_10
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_23
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_01
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_13
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_22
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_17
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_14
  • Chestvane_Den-na-Polio-2022_03

Срещата завърши с обща снимка на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце показват знака емблема на кампанията End Polio Nоw.

Chestvane_Den-na-Polio-2022_04

Ротари и борбата срещу полиомиелита

През 1979 година Ротари стартира масови имунизации срещу осакатяващото заболяване полиомиелит, а 1985 година дава началото на глобалната инициатива Полио Плюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем. Когато Ротари започва програмата Полио Плюс през 1985 година, плюсът означава, че работата по унищожаване на полиомиелита ще помогне за имунизиране на децата срещу пет други често срещани болести: морбили, туберкулоза, дифтерия, коклюш и тетанус. С течение на времето списъкът с плюсовете нарасна. Имунизационните кaмпании създадоха условия за други животоспасяващи здравни интервенции като раздаване на витамин А. Новото оборудване за транспортиране и съхранение на ваксините улесни борбата с инфекциозните болести в развиващите се страни. Огромната мрежа от здравни клиники и лаборатории за идентифuциране на полиомиелита започна да следи разпространението и на други вируси, като COVID-19.

През 1988 година Ротари Интернешънъл подкрепя създаването на End Polio - Глобална инициатива за изкореняване на полиомиелита. Към нея се присъединяват и Световната здравна организацияУНИЦЕФФондация „Бил и Мелинда Гейтс“, както и правителствени агенции и корпорации. Основните отговорности на Ротари са застъпничество и набиране на доброволци и средства за кампанията. С около 35 000 клуба в над 200 държави, Ротари оказва решаваща подкрепа за ликвидиране на болестта. От 350 000 случая годишно през 1988, през 2017 случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17. Това е постижение, което трудно може да бъде подценено.

За 2018 г. Ротари Интернешънъл е третият по големина дарител със 150 млн. щ. долара,след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс – 256 млн. и САЩ – 235 млн. щ. долара. Благодарение на Ротари и всички партньори, броят на случаите на полиомиелит е съкратен с над 99,9%, предотвратявайки 5 милиона нови случая на детска парализа и 250 000 смъртни случая.“ – из „Защо празнуваме, без да сме победители“, статия на Мими Кубатева (Председател на подкомитет Полио +  за 2020/22) за сп. „Ротари на Балканите“

Видео: Ден на полио 2022 – Децата, наречени „Zero Dose“

Как се справи Ротари в България?

Най-високата заболяваемост, регистрирана в България е през 1947 година. Масовата имунизация се осъществява през 1959 година, като след нея заболяваемостта спада рязко. Регистрират се случаи през 70-те години на 20 век, но болестта се отключва с два епиденични взрива през 1991 г. с вноса на див полиовирус от Таджикистан и Индия.

Първата мащабна кампания в нашата страна е през 1995 г., където се включват всички Ротари клубове – осигуряват ваксината и подпомагат организацията по имунизационния процес. Имунизирани са 900 000 български деца, за което българските ротарианци получават много висока оценка за акцията от президента на РИ – Хърбърт Браун.

Последните регистрирани случаи в страната са през 2001 година. Ротарианците от българската общност отново са в основата на кампанията за борба срещу коварния полиомиелит.

Към днешна дата, в съответствие с Настоящия имунизационен календар, в България се използват многокомпонентни ваксини, които съдържат убити полиовируси. Дълготрайна протекция се изгражда с приема на всичките пет задължителни дози. Статистиката за 2021 година показва, че при 89,5% от подлежащите на ваксинация деца има завършена имунизация.

Днес с нашата работа като ротарианци, заедно с усилията на нашите партньори, ние участваме в обратното броене до ликвидирането на болестта. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас – за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време.