Участници в Международен симпозиум по живопис „Пловдив – от Твореца Сътворен“

Симпозиум за Художници в Пловдив

Международният симпозиум по живопис, който ще се проведе през месец юни 2013 г. (3-11 юни), цели популяризирането и културното развитие на град Пловдив, като кандидат за Европейска столица на културата на 2019 г. Провеждането на събития от такава величина в Пловдив спомага за обогатяване на културния и обществен живот на града. Съвместно с Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019„, Ротари клуб „Пловдив Пълдин“ подкрепя тази инициатива и е главният организатор на симпозиума. Организацията на събитието в Пловдив се ръководи от художника Матей Матеев, член на РК „Пловдив-Пълдин“.

По време на симпозиума „Пловдив – от Твореца Сътворен„, общо 9 художници  рисуват живописни картини, вдъхновени от красотата на Пловдив. Чрез творбите, сътворени от участниците, се популяризират природните богатства, бит, архитектурно-исторически забележителности на Пловдив. Сътвореното в периода на протичане на симпозиума живописно изкуство предава духа и традициите на града.

 

Художници, участващи в симпозиума по живопис:

Никола Манев, Румен Нечев, Вълчан Петров, Кольо Карамфилов, Станимир Видев, Тигран Сукиашян, Владимир Якобчук, Мария Квиклис и Дарина Илиева.

Никола Манев

Никола Манев в роден в град Чирпан на 28 август 1940 г. Дълбоко свързан с родния си град художникът съдейства за културното развитие на Чирпан. Завършва художествена гимназия при проф. Васил Стоилов, а през 1962 г. заминава за Париж, където е приет за в Националната художествена академия в класа на Морис Брианшон. След завършването на академията в Париж участва в големия конкурс Шаневар и печели първа награда.

Никола Манев пътува много, за да търси загадъчни природни форми по света. Намира своето вдъхновение в градове с история като Венеция, Сиена, Сенлис, Ню Йорк, Варна, Велико Търново. Има собствен отличителен стил и поглед към абстрактното и фигуративното. Нарисувал е над 5000 картини, които са част от частни и обществени колекции или са собственост на музеи. Художникът има над 137 самостоятелни изложби по света, както и много биеналета и групови изложби.

Като председател е на групата на българските художници в Париж, Никола Манев редовно сътрудничи с галерията „Льоал“, Париж от 1989 г. През 1994 г., от името на фондация „Яворов“, той кани художници от Португалия, Франция, Китай, Япония, Канада и Северна Африка на международен пленер по живопис. През 2008 г. художникът вече сред академиците на БАН.

ГАЛЕРИЯ:

 

Румен Нечев

Румен Нечев е роден в Смолян през 1959 година. Завършва Художествената гимназия в Казанлък през 1978 г., а през 1986 г. се дипломира във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност графика при проф. Христо Цацинов. От 1987 г. е член на Дружеството на пазарджишките художници. Освен това членува в Съюза на българските художници и Дружеството на пловдивските художници, където председател от 2002-2005 година.

Организира много самостоятелни изложби в България и чужбина, участник е в колективни изложби и различни кураторски проекти с графика и хартиени обекти. Творбите на Румен Нечев са собственост на много музеи в страната и по света като Колекция „Хелмут Мюлер” – Германия, Графичен кабинет „Ауербах” – Германия, Графична колекция „Щайнер”, Батщебен, Германия, ex libris колекции (Белград, Пескара, Сент Никлъс, Анкара, Пекин), както и на частни колекции.

ГАЛЕРИЯ:

 

Вълчан Петров

Вълчан Петров е роден в град Хисар през 1947 година. През 1966 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1975 г. и софийската Художествената академия със специалност стенопис при проф. Георги Богданов и проф. Мито Гановски. Става член на Съюза на българските художници и на IAA през 1979 г. От 1980 до 1984 г. е преподавател в Художествената гимназия в град Пловдив.

За периода 1984-1993 г. е директор на Държавната художествена галерия в Пловдив. След 1993 г. е художник на свободна практика. Вълчан Петров има множество самостоятелни изложби в България, Канада, Белгия, Швейцария, Испания, Австрия. Взема участие в колективни изложби както в страната, така и в чужбина. Получава награди за живопис от международни и български конкурси.

Художникът създава стойностни творби, от които над 15 фрески, керамики и мозайки могат да се видят в различни български градове. Един от стенописите му е в Пескара, Италия. Неговите художествени произведения са собственост на колекциите на шеснайсет галерии в България, сред които Градска галерия-София, Национална галерия-София, Градска галерия- Пловдив. Други от творбите на Вълчан Петров са част от частни колекции и музеи в Германия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Испания, Италия, Австрия, Мексико, Бразилия, Япония и други.

Официален сайт на художника Вълчан Петров: www.valchan.vom

ГАЛЕРИЯ:

 

Кольо Карамфилов

Кольо Карамфилов е роден в Пловдив през 1963 година. Той завършва Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив. Не се записва в Художествената академия, а самостоятелно се обучава и трупа знания и умения в изкуството. Още съвсем млад е приет за член на Съюза на българските художници. Печели няколко награди, които му помагат да добие широка популярност в страната и откриват нови възможности за художника.

Кольо Карамфилов е познат като създателя на група „Ръб“ (1989 г.) и като един от поддръжниците на идеологията на артистичната организация. Той е и първият, който я напуска през 1992 г. Малко по-късно създава група „Диско 95“ с част от членовете на група „Ръб“, но тя също се разпада. След 1989 г. живее в София, където печели голямата награда в Първото Международно триенале на графиката.

Развива се в жанровете на визуалните изкуства – графика, скулптура, инсталации, пърформанс, живопис. Карамфилов е с ясно изразен характер в графиката и скулптурата. Неговите творби в жанра живопис се отличават със сложни цветове. Ръководи и една от галериите в Стария град Пловдив.

ГАЛЕРИЯ:

 

Станимир Видев

Станимир Видев е роден в село Баня, Пловдивско през 1957 година. Завършва средното си образование в Художествената гимназия в град Казанлък. През 1984 г. се дипломира със специалност живопис в Националната художествена гимназия при проф. Добри Добрев. Член е на Съюза на българските художници от 1985 г. и на Дружеството на пловдивските художници от 1986 г.

През 1997 г. и 2007 г. получава наградата „Пловдив“. За 1997 г.  е носител и на наградата „Мечът на Ромфея“. През годините се сдобива с още много признания като оценка на творчеството му. Станимир Видев е сред водещите художници в Пловдив – градът, в който живее и твори.

Организира множество самостоятелни изложби (над 20) в страната и чужбина, като първата му самостоятелна изложба е през 1986 г. на Националните есенни изложби в Пловдив. Участва и в колективни изложби, сред които: “Музиката на пейзажа” (1998 г.), “Рожен 2000” (2000 г.), съвместна експозиция със скулптура Красимир Ангелов-Макраса (галерия “Бараците”, Пловдив). Взема участие в международни панаири на изкуството Експо Арт – Лос Анджелис (1991г.), Евро Арт – Женева (1993г.) и представителни изложби на българското изкуство в Русия, Холандия, Германия, Гърция, Малта, Италия, Белгия, Китай и др. Негови картини са притежание на НХГ, галерии, музеи и частни колекции в страната и чужбина.

ГАЛЕРИЯ:

 

Тигран Сукиашян

Тигран Сукиасян е роден в Армения през 1959 година. Възпитаник е на Академия на изкуствата „Mukhin“ в Санкт Петербург. След официалното завършване на образованието си, Тигран трупа опит в Италия за три години. Връща се отново в Санкт Петербург, където създава творби в свой собствен стил. Прави множество модели от восък за художествени работилници и бижутерийни компании. През 1987 г. е поканен да участва във възстановяването на историческите ценности на региона около Санкт Петербург.

Преди да пристигнат за изложение в Прага, картините и бронзовите скулптури на Тигран се представени в Националните държавни галерии в Русия. Художникът организира множество самостоятелни изложби в Комо, Милано, Хамбург, Берлин, Хелзинки, Лос Анджелис. Негови творби могат да се видят и в Музея на модерното изкуство в Нормандия, Франция. Оригинални произведения на Тигран радват любителите на изкуството със своите релаксиращи цветове и оригинален стил в Хамбург – „Institute of Coloratherapie“ .

ГАЛЕРИЯ:

 

Владимир Якобчук

Владимир Якобчук е роден в Житомир, Украйна през 1964 година. Завършва известния Институт за живопис, скулптура и архитектура в Санкт Петербург (Институт Репин) през 1994 г. Става член на Съюза на художниците през същата година. През 1996 г. получава финансиране от Президента на Руската федерация, а десет години по-късно през 2006 г. е субсидиран и от Съюза на Северните държави.

През 2010 г. става официален съветника на Китайското културно общество за насърчаване на провинция Янгсу. Художникът Владимир Якобчук има организирани множество самостоятелни изложби във Финландия, Русия, Германия, Англия. Участва в групови изложби в Русия, Франция, Финландия, Китай и други.

Неговите творби са собственост на следните музеи: Държавен Музей на Русия, Санкт петербург; Държавна Новосибирска галерия; Държавна галерия на изкуството; Katten Rabinet -Амстердам, Холандия; Eero Rantenena Foundation – Хелзинки, Финландия; Harko Museum – Райсио, Финландия. Картини на Якобчук са собственост на частни колекции в Англия, Австрия, Германия, Израел, Финландия, Китай, САЩ и други.

Официален сайт на Владимир Якобчук: www.yakobtchukvladimir.see.me

ГАЛЕРИЯ:

 

Мария Квиклис

Мария Квиклис в родена в Старая Руса, Русия през 1983 година. Записват я в художествен клас на Старата руска школа по изкуства, където учи от 1889 до 1999 г. Завършва Институт на декоративно-приложни изкуства в Санкт Петербург през 2008 г. А през 2007 г. става член на Творчески съюз на Росия – IFA.

От 2005 г. организира собствени изложби в Русия, а през 2011 г. и във Финландия. Участва и в няколко колективни изложби в Полша, Русия и Естония. Някои от картините на Мария Квиклис са част от колекцията на Южносахалинската държавна картинна галерия, а други са в частни колекции в Русия, Финландия, Израел, САЩ и Холандия.

ГАЛЕРИЯ:

 

Дарина Илиева

Дарина Илиева е млада българска художничка, родена в град Пловдив през 1991 година. Завършва Националната гимназия за сценични и екранни изкуства със специалност театрален, кино и телевизионен декор през 2010 година. В момента е студентка в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, специалност „Църковна живопис“.

Участва в изложби на ученици, както и в съвместна изложба с Димитър Механджийски в галерия „Бовиел“. Дарина Илиева взема участие като гост в Национален младежки пленер „Златю Бояджиев“ (2007 г., 2008 г., 2009 г., 2011 г., 2012 г. ). През 2008 г. печели второ място в Национален младежки конкурс за изящни и приложни изкуства, прави своя самостоятелна изложба в сводестата зала на Балабановата къща и съвместна изложба с Цветелина Харалампиева, Мария Колева и Здравка Петкова. Художничката от Пловдив е част и от други изложби в страната. Тя участва и в проекта „Пергамент“ с ръководител доц. Красимир Добрев – 2011 г.

Официален сайт с творби на Дарина Илиева: www.darinailieva.artweb.com

ГАЛЕРИЯ:

[/box]