Успешно приключи второто издание на пленера “Пловдив – от Твореца Сътворен”

За втора поредна година проведохме пленера “Пловдив – от Твореца Сътворен„. Главен организатор и двигател на проекта е нашия приятел Матей Матеев. Неговият непресъхващ ентусиазъм и познаване на изкуството и авторите отново събра известни и самобитни български художници.

IMG_0100В прехода между пролетта и лятото, през най-хубавия сезон в Пловдив, с помощта на екипа на хотел Новиз и под постоянното обгрижване на Матей създадохме отлични условия за творците.
В „Пловдив – от Твореца Сътворен“ 2014 участваха художниците Надежда Кутева, Михаела Иванова, Илиана Манукова,проф. Тома Върбанов, Васил Стоев, Недко Итинов, както и младите Деляна Димитрова и Димитър Механджийски.


Надежда КутеваНадежда Кутева е родена в гр.София през 1946 г. Тя е художничка с богата творческа биография, дъщеря на Филип Кутев. Завършва НХА в София през 1972 г. Със специалност стенопис. Специализира в Corcoran School of Art във Вашингтон, САЩ.
Творчеството ѝ включва пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. През последните няколко години създава поредица цикли, пресъздаващи българските обичаи, обреди и други.
Надежда Кутева е носител на наградите „Златю Бояджиев” (1985 г.), „Владимир Димитров – Майстора” (1990 г.), Награда за участие в Първо международно квадриенале „Митовете и легендите на моя народ” (2004 г.) и други. Тя е и носител на приза „Пазител на традициите” (2010 г.).


 

Михаела ИвановаМихаела Иванова е родена в гр. Пловдив през 1964г. Завършва факултета за изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в гр. Велико Търново през 1988г.

От 1994г. е преподавател по живопис в НГ за сценични и екранни изкуства в гр. Пловдив.

Михаела Иванова има над 10 самостоятелни изложби в Пловдив, Пазарджик и София. През 2001г. е отличена с награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници.

Нейни произведения са притежание на градските художествени галерии в Пловдив и Кюстендил, на галерията в гр. Оча, Унгария и нa частни колекции у нас и в Израел, Италия, Германия, Белгия и САЩ.


 

Илиана Манукова е родена през 1970г. Завършила е Средно специално художествено училище „Цанко Лавренов“ през 1989г., а през 1998г. се дипломира като магистър по живопис в Национална художествена академия. През 2006г. получава награда за живопис. Илиана Манукова е участвала в Международни пленери по живопис в България, Македония и Словения.

Нейни картини са притежание на частни колекционери в Германия, Македония, Словения, Канада и САЩ.


IMG_0041проф. Тома Върбанов е роден през 1943 г. в гр.Пловдив.

Известен наш художник и преподавател по стенопис и живопис в Националната художествена академия.

Завършил е „Стенопис“ в Национална художествена академия в гр.София. Малко по-късно специализира „Живопис“ в академията „Гранд Шомиер“ в Париж.

Негови творби – стенописи и музайки красят светски обекти от национално значение – мозайка във фоайето на Физико-математическия факултет на СУ, фасадна мозайка на кметството в Монтана, интериорни мозайки в обувен завод – Хаджидимово, фасадни стенописи (техника „сграфито“) на пристанище Бургас, учебна сграда в Ямбол.

Като живописец проф. Тома Върбанов работи в сферата на фигуралната композиция, пейзажа и портрета. За творчество си е получил най-големите професионални отличия.


Васил СтоевВасил Стоев е роден през 1950 г. в гр. Първомай. Завършва приложна графика в Националната художествена академия. От 1981 г. до 2003 г. участва в 79 самостоятелни и колективни изложби в страната и по света. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Градските художествени галерии в София, Пловдив и Бургас, както и на галерии в Малта, Франция, Швейцария, Холандия, Германия, Италия, Гърция, Турция, Белгия, Португалия, САЩ и Япония. Има участие и продадени картини на търг на “Сотбис” през 1989 г. Носител е на наградата „Пловдив” за 1999 г., Втора награда от международното биенале в Малта – 1997 г. и Почетна награда в Малта – 1998 г.


 

Недко Итинов (няма снимка) е роден през 1956 г. в Пловдив. Завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. От 1986 г. е член на СБХ. Участва в множество групови изложби и има над 20 самостоятелни изяви. По-важните от тях са изложбите в Дом Вигенщайн – Виена (1990), галерия Арткънекшън – Бейрут (1991 и 1992 г.), Галерия 88 – Люксембург (1991), галерия Нофар Арт – Тел Авив (1998) и др. Картини на Недкo Итинов присъстват в множество частни колекции в България, САЩ, Германия, Великобритания, Испания, Франция, Швейцария, Хърватия и Австрия.


Ето и кратко филмче за нашия организатор Матей Матеев