Rotary PACT – програма за граждански мир

Rotary Pact Programme
Ротари клубове в Канада инвестират в програмата PACT – инициатива за граждански мир, която цели да минимизира младежката престъпност.

Акийм Степсън искал да влезе в затвора. Той вярвал, че това е единственият начин да се освободи от живота на престъпник – живот, който той отчаяно искал да промени.

Едно ново начало

Ново начало с програмата PACT на РотариСлед като преди повече от 10 години бил арестуван за 4ти път за грабеж, тийнеджърът от Торонто, Онтарио, Канада, се бил запътил право към затвора. Но този път съдията видял нещо различно в Степсън и му предложил да поправи себе си. Пред него се открили две възможности: да участва в 18-месечна младежка програма или да излежи 6-месечна присъда.

За Степсън изборът бил ясен. Той решил да преобрази живота си чрез програмата за граждански мир – PACT.

Интензивната програма работи стъпка по стъпка, като цели да прекъсне порочния кръг на бедност и престъпност. “ Крайната цел е да има ясна представа от какво имат нужда участниците и въз основа на това да се разработят стратегии, които да ги насочат към по-позитивен път, така че да облагородят не само своя живот, но и този на общността, в която живеят “, казва Локет, член на Ротари E-Club на Социалните иноватори D7090.

Дейвид Локет от Ротари - Торонто, КанадаPACT (Participation, Acknowledgemen, Commitment, and Transformation) в превод – Участие, Осъзнаване, Ангажиране и Трансформация. Базирана е в Торонто, Канада и е спонсорирана от местните Ротари клубове. Тя се фокусира върху рисковия контингент от млади хора, които вече са престъпвали закона, но искат да поемат по нов, различен път. Предприемачът и член на Ротари в Торонто – Дейвид Локет съосновал програмата преди 20 години.

Локет споделя, че PACT изгражда мир в общността. „ Всичко се крие в силното влияние на насилието и криминалното поведение и разбирането на тяхната динамика. Целта е да се създават дълбоко ефективни решения и да се стимулира инвестирането в младежки програми.“ – казва той. „ Наистина е изключително просто. Ако искате да помогнете на някого в беда, Вие наистина трябва да знаете и най-простите нужди, които има той.“Организацията работи с правосъдната система, за да идентифицира престъпници на възраст 12-19 години, за които програмата би била ползотворна. След като даден младеж бива осъден, съдията се обръща към PACT, като към вид програма за изпитателен срок.

Основен виновник за успеха на PACT е LifePlan Coaching program, интензивна система, която осигурява на всеки участник консултант със съответната квалификация. Те се срещат всяка седмица в продължение на 12-18 месеца, като задават цели в следните ключови среди: образование, работа, здраве, семейство, принос към обществото и дистанциране от криминалния свят. Целият процес се базира на разговори, които изграждат знания и стимулират личностното израстване на участника.

Нови възможности за участниците в Ротари PACTТова неминуемо помага на младите да преценят посоката на своя живот и да изградят едно по-светло бъдеще.
Двете организации се различават в основата си от традиционните модели на терапия или консултации. Те не се фокусират в миналото на участника, а в настоящето и бъдещето му, казва Локет. Иновативната програма се слави с 65% успеваемост. Тя се определя от процента участници, които са приключили програмата без да се връщат към старите си навици.

Именно тази близост на Степсън с неговия консултант го доведе до високата увереност, че може да промени бъдещето си. „ Програмата ще промени мисленето ви“, казва той. „ Те ви дават план, но изпълнението му е във ваши ръце“. Сега Степсън има диплома за завършено средно образование и към момента работи в контакт център. Благодарение на програмата PACT’s Life & Job Skills Community Service Programs, той има възможност да се занимава със своята страстта – музиката. Чрез това разширение на програмата, участниците могат да се развиват в различни сфери като музика, филми, готварство, градинарство и предприемачество.

Ротари носи съпричастност

Към днешна дата, близо 30 клуба в Торонто подкрепят програмата. Много от тях го правят с годишни такси от $3,600 или повече, според Локет.

В реалност Ротари клубовете имат много по-дълбока роля в PACT. Двете организации основаха PACT/Rotary Youth Mentoring Program (менторска програма), която дава възможност на членовете на клуба да имат директен контакт с участниците в програмата.
Лиз Босма-Донован е социален работник и член на Ротари Клуб в Уелингтън, Онтарио. Тя е първият посланик на PACT в Ротари. Тя търси членове на Ротари, които са готови да станат ментори.

Лиз Босма от Ротари, Канада„ След като научих за PACT и след като работих с Дейвид (Локет) върху проекта, съзрях една възможност за Ротари да създаде още по-смислена и задълбочена връзка“, казва Босма-Донован. „ Ние искаме да подсилим чувството на принадлежност на участниците, да ги накараме да се чувстват част от обществото“.

Например, членовете могат да помагат на участниците в PACT да намерят доброволски програми, в които могат да се включат, да изкарат шофьорски курс, или да се подготвят за работни интервюта.

„ Нашите членове са грижовни и съпричастни“, казва Босма-Донован. „ Тези неща са изключително важни и носят промяна в техния живот.“

 • $120,000

  колко струва на година престоя на един престъпник в затвор в Канада.

 • $3,600

  колко струва на PACT консултирането на един участник.

 • 65%

  завършили програмата без да нарушават закона.

 • 225

  участници в PACT от 2006 година насам