7 стъпки, с които да подобрите Facebook страницата на клуба си

7 стъпки, с които да подобрите Facebook страницата на клуба си

Мелиса Уорд, Ротари клубСтатия на Мелиса Уард, Rotary Club of Twin Bridges, Southern Saratoga, New York, USA. Председател на Rotarians on Social Networks Fellowship.
Добавени и редактирани съвети от Спас Попов, Паст Президент РК Плодив Пълдин.

Facebook страницата дава глас на вашия клуб в онлайн пространството. Пренасищането с информация и огромното количество постове, с които се сблъскваме всеки ден, обаче могат да обезличат информацията, която споделяте в страница си.

Следвайте следните 7 съвета, за да подобрите присъствието на вашия клуб във Facebook:

 

1. Бъдете визуални.

Използвайте снимки, които ясно показват какво прави вашият клуб, какви са постигнатите резултати. Качвайте снимки на ротарианци в действие, при изпълнение на проектите. Нека снимките да са на активни, забавляващи се хора. Използвайте такава фотография или видео за вашата снимка на корицата.

2. Публикувайте често.

Споделяйте информация за мероприятия от клубната дейност, снимки от проект (настоящ или изминал), снимки от сбирки. Може да направите програма, например всеки понеделник – обръщение от Президента на клуба или Гуверньора, всяка сряда – статия от Дистриктния сайт или от rotary.org, всеку четвъртък – снимка или галерия от изминали проекти (throwback Thursday). Включете постове на медии, отразяващи вашите проекти, както и проекти на други Ротари клубове от страната или на побратимени клубове от чужбина. Похвалете в пост или галерия постиженията на Ротаракт или Интеракт клуба, на който сте спонсори – ще получите много споделяния и лайкове от младежите и техните приятели.

3. Направете събитие.

Системата на Facebook позволява да създадете Събитие на клуба, включително и такова за набиране на средства. Това е един много лесен и на практика безплатен начин да поканите огромно количество хора на всяко мероприятие на клуба, на което имате нужда от гласност. Може да каните, използвайки Facebook приятели от други Ротари клубове или хора, с които сте приятели в мрежата. Помолете всеки член на клуба, който има профил във Facebook, да покани хора, които смята, че биха се включили.

Не разчитайте на отбелязването „Ще отиде“ и прозвънете и се договорете с всички, които са го декларирали. Прозвънете и всички, които са се отбелязали с „Имам интерес“. Те може да се нуждаят от допълнителна информация или по-специално внимание.

4. Укоражавайте членовете на клуба да харесват и споделят публикациите във вашата Facebook страница

Точно тук се случва магията. Когато членовете на клуба споделят на персоналните си профили това има три важни последствия. Първо – виждат ги всички техни приятели, второ – общите им приятели виждат, че те заедно работят или представят своята кауза, проект или събитие. На трето място стои алгоритъмът на Facebook: колкото повече хора харесват и/или споделят даден пост, на толкова повече фенове системата го показва.

4. Отбележете други организации или частни фирми с които работите

Използвайки знака @ и след това името можете да тагнете (отбележите) други неправителствени организаци, държавни структури или частни фирми, с които работите по определени проекти. Така ще изпратите известие на съответната организация, че сте ги включили във вашата кампания в социалните мрежи. В почти всички случаи те споделят вашия пост в своята страница и така се достига до много по-голяма аудитория.

5. Повече от един администратор/модератор

Споделяйте отговорностите по публикуването на информацията между няколко човека. Всеки един може да отговаря за различни аспекти от предварително уточнения план. Така ще се предпазите от това да има дълги периоди без публикации в страницата, както и дава разнообразие на изказа и представянето на клубната дейност.

6. Използвайте Milestones

Добавяйте Milestone (превод: километричен камък) за всяко по-важно събитие на клуба: чартиране на клуба, за всеки нов президент, за всяка важна награда и признание и т.н. Майлстоните повишават ангажираността на хората към събитията и автоматично отиват в Timeline на страницата ви, така създават история на вашия клуб.

В заключение

Независимо, че всичко това изглежда като доста работа, може да се върши за по половин-един час на седмица от двама или трима члена на клуба. Най-добри резултат дават споделянията и харесванията на членовете на клуба. Споделяйки пред обществото общите ни цености и проекти засилва убеждението на публиката, че Ротари помага на обществото.