24 октомври – ден на борбата с полиомиелита

P1050657 [1600x1200]

На 24 октомври пловдивските ротарианци заедно отбелязаха на Световния ден за борба с полиомиелита. Гост на събитието ПДГ Нина Митева, председател на Комитета за Фондация Ротари в Дистрикт 2482 България. На асамблеята присъстваха паст гуверньорите на Д2482 Наско Начев и Димитър Димитров, както и председателят на Подкомитета за „ПолиоПлюс“ Иван Дончев, приятели от РК Карлово и младежките формирования Ротаракт и Интеракт в града.
Пред пловдивските ротарианци Нина Митева говори за 24 октомври, деня, в който, ние, ротарианците отбелязваме Световния ден на борбата с полиомиелита, нашите постижения и нашите предизвикателства в тази битка с болестта. Ротари е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива Полио Плюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем.
През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, фондация Бил и Мелинда Гейтс, правителствени агенции и корпорации. От 350 000 случая годишно през 1988, през 2016 случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан са сведени до 37. Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания. Днес с нашата работа като ротарианци и заедно с усилията на нашите партньори, ние участваме в обратното броене до ликвидирането на болестта. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас – за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време.
ПДГ Наско Начев разказа за мащабната кампания през 1995 г., когато бяха имунизирани 900 000 български деца и българските ротарианци получиха много висока оценка за акцията от президента на РИ Хърбърт Браун.
Срещата завърши с обща снимка на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце показаха знака емблема на кампанията End Polio New.
В дните около 24 октомври всеки от нас е съпричастен в работата за ликвидиране на полиомиелита. Много ротарианци, клубовете и техните младежки програми подготвят събития за да информират своята общност, правят лични и клубни дарения към фонда „ПолиоПлюс“ на Фондация Ротари, разпространяват информация за стореното от Ротари до момента сред съгражданите си и набират средства.
Като ротарианци, независимо в коя част на света е нашия клуб, всеки от нас е част от вълнуващата история за битката с полиомиелита.