23 февруари – Отбелязваме Денят на Ротари

Ротарианците от трите клуба в Пловдив също отбелязаха годишнината от създаването на Ротари и Международния ден за мир и разбирателство. По традиция по обед се събираме в Ротари парка, за да поднесем цветя пред паметника на основателя на нашата организация Пол Харис. Събитието беше знаково, защото на този ден отбелязахме и 20-годишнината от засаждането на първите дръвчета през 2002 година. Паркът обхваща близо 46 дка от територията ЖР „Тракия“ в Пловдив и в него се виждат жалоните на нашата деятелност през годините: стотици видове дървета, ротарианската чешма, посветена на 100-годишнината, входната арка, театралната сцена, няколко детски площадки.

World-Rotary-Day-2022--celebration_Rotary-Park

Нашият парк е любимо място и зелен оазис за жителите от района. Предстои изграждането на многофункционална спортна площадка и алея на историята на Ротари.

Тържествената вечер започна с ротарианския ритуал и слово за хората и техните дела, които ни правят горди, че сме членове на тази организация. Президентът на РК Пловдив-Филипопол проф. Петър Петров представи двама нови членове на клуба. ПП на РК Пловдив-Интернешънъл Ангел Ангелов също съобщи за нови членове на клуба, които не успяха да присъстват, защото са в чужбина, но са приели поканата за членство от президента за тази година Карел Ван Исакер. Кулминацията на тържеството беше, когато заедно с ПДГ Димитър Димитров имахме голямото удоволствие и привилегия да връчим отличието Пол Харис Фелоу на четирима ротарианци от същия клуб. Това са ПП проф. Дора Лефтерова, ПП Мариела Гюзелева, ПАДГ Веселин Павлов и настоящия зам.областен управител на Пловдив Николай Василев. В срещата участваха и представители на Ротаракт и Интеракт, както и пловдивчани, които имат желанието да се присъединят към Ротари клубовете в града.

Председателят на ICC комисията и ПП на РК Пловдив-Пълдин Любозар Фратев спази и друга традиция в този клуб – на рождения ден на Ротари се изпращат поздравителни телеграми до побратимените ни клубове в Зимбабве, два в Турция, Сърбия, два в Русия, Гърция и Северна Македония, които ни отговориха подобаващо.

Ваш в Ротари

ПДГ Наско Начев

Наско Начев