Честваме 118 години от създаването на Ротари

На 23 февруари Ротари чества 118 години вярна служба на обществото. Членовете на РК Пловдив-Пълдин отбелязаха тържествено Деня на Ротари в Ротари парка в ЖР „Тракия“. Положени бяха цветя пред монумента на основателя на Ротари – Пол Харис. Почитаемият Наско Начев – ПДГ, издател на Регионалното списание на Ротари Интернешънъл „Ротари на Балканите“, изнесе празнично слово за мисията и историята на Ротари.

 

 • IMG_3415
 • IMG_3418
 • Rotary-118th-anniversary-picture_004
 • IMG_3419
 • Rotary-118th-anniversary-picture_012
 • Rotary-118th-anniversary-picture_003
 • 118th-Rotary-day-7
 • 118th-Rotary-day-2
 • 118th-Rotary-day-5
 • Rotary-118th-anniversary-picture_001
 • 118th-Rotary-day-6
 • 118th-Rotary-day-1
 • Rotary-118th-anniversary-picture_009
 • 118th-Rotary-day-4
 • IMG_3421
 • 118th-Rotary-day-3
 • Rotary-118th-anniversary-picture_013

118 години Ротари

23 ФЕВРУАРИ – Денят на Ротари и на световното разбирателство и мир ни изпълва с гордост, че сме членове на толкова стара и престижна организа-ция, радостни сме от великите дела, които е извършила тя, за да изгради един по-добър и мирен свят. Войните в Украйна, Иран, Сирия и Афганистан показват, че нашата мисия на миротворци става все по важна! Това е повод за равносметка не само пред нас, но и пред обществото, на което служим.

Какво трябва да кажем на хората около нас?

Те трябва да чуят за Пол Харис и неговата история за създаване на Ротари.

Те трябва да знаят, че организацията е толерантна към политическите, расовите, етническите, религиозните и други различия между хората.

Те трябва да знаят, че сега Ротари е най-голямата частна, неправителствена организация на лидери от различни професии, че Ротари през 1942 г. е уч-редител на ЮНЕСКО, а от 1947 г. е в основата на създаването и със статут на съветник в Организацията на обединените нации.

Трябва да знаят, че ротарианци са били Нил Армстронг, Уинстън Чърчил, Тур Хейердал, Франц Лехар, Едмънт Хилари, Уолт Дисни, Джон Кенеди и стотици хиляди всеотдайни членове, обединени от духа на приятелство и безкористна служба.

Те трябва да знаят, че от 1985 г. досега Ротари е вложил над 3.600 млрд. долара, за да унищожи полиомиелита в световен мащаб, което представлява най-голямата подкрепа от страна на частния сектор за глобална здравна инициатива. Главни партньори по този проект са Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Американските центрове за превенция и контрол на болестите. Над два милиарда деца са имунизирани против детски паралич за тези 35 години.

Те трябва да знаят, че на предизвикателството на Бил Гейтс – един от най-успелите хора на земята, и неговото дарение за програмата „ПолиоПлюс” в края на миналата година обявиха последния етап от пълното унищожение на детския паралич.

Хората трябва да знаят, че през 1991 г. България се върна в Ротари благодарение на паметта, която ни оставиха нашите първопроходци начело с първия български ротарианец Събо Николов, паметта за осемте Ротари клуба от 1933 до 1941 година и за самостоятелния дистрикт, който сме имали през 1940 г.

Те трябва да знаят, че сега в България има 90 Ротари клуба във всички големи градове, а половината от тях са създали формации на млади лидери Ротаракт и Интеракт. С този свой капацитет през 2007 година България заслужено получи статут на самостоятелен Дистрикт 2482. Българските ротарианци станаха гарант и на мира на Балканите. В този сложен и исторически обременен с проблемите си регион се реализират големи съвместни проекти, гради се приятелство и доверие между ротарианците за пример на политици и дипломати.

С изграждането на нашия ротариански дом ние СПОДЕЛЯМЕ идеите и същността на РОТАРИ, за да можем да СБЪДНЕМ МЕЧТИТЕ СИ. Разбрахме, че БЪДЕЩЕТО НА РОТАРИ Е В НАШИТЕ РЪЦЕ, ако УКРЕПВАМЕ ОБЩНОСТИТЕ, в които живеем, и СБЛИЖАВАМЕ КОНТИНЕНТИТЕ. Ето така, ОПОЗНАВАЙКИ СЕБЕ СИ, ние обикнахме хората и ще ПАЗИМ МИРА. Сега, когато ПРОМЕНЯМЕ ЖИВОТА С РОТАРИ, ние ОЗАРЯВАМЕ пътя и ставаме ДАР ЗА СВЕТА, защото РОТАРИ СЛУЖИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО. В тази служба ние ПРАВИМ РАЗЛИКАТА и нашето ВДЪХНОВЕНИЕ е оправдано, защото РОТАРИ СВЪРЗВА СВЕТА. Нека не забравяме, че РОТАРИ ОТВАРЯ ВЪЗМОЖНОСТИ и да СЛУЖИМ ЗА ДА ПРОМЕНЯМЕ ЖИВОТА на хората. Нека ПРЕДСТАВИМ РОТАРИ в този тържествен за нас ден!!!

Трябва да изтъкваме думите на Пол Харис, че единственият начин да до-кажем любовта си към другите, е като им служим. А какво означава да служиш на обществото? Това е едновременно отговорност и шанс. Това е една малка част от магията, наречена Ротари.

Честит празник!

Наско Начев

ПДГ Наско Начев