Единадесетото издание на Проекта „ Народните будители и АЗ“ на тема: По пътя на българската свобода – проект на Ротари клуб Пловдив – Пълдин

Единадесетото издание на Проекта „ Народните будители и АЗ“

В Пловдив, на 9 юни пред Културния дом „Борис Христов“ се проведе заключителния етап на Единадесетото издание на Проекта „ Народните будители и АЗ“ на тема: По пътя на българската свобода – проект на Ротари клуб Пловдив –Пълдин, под патронажа на Президента на Република България.

В конкурса, за учебната 2020-2021 г., посветен на 200 годишнината на великия Раковски участваха представители на 69 училища и общински центрове със 288 творби от 21 области: ПЛОВДИВ, СОФИЯ, ПАЗАРДЖИК, ХАСКОВО, БЛАГОЕВГРАД, ВАРНА, ТЪРГОВИЩЕ, СЛИВЕН, ДОБРИЧ, СТАРА ЗАГОРА, СИЛИСТРА, БУРГАС, РАЗГРАД, ГАБРОВО, КЪРДЖАЛИ, ЯМБОЛ, ПЕРНИК, ЛОВЕЧ, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ВРАЦА и МОНТАНА. За втори път има и международно участие на ученици от българските общности в:

  • РЕПУБЛИКА МОЛДОВА – 5 бр. училища от различни райони
  • СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – бълг.неделно у-ще в гр.Скопие
  • РЕПУБЛИКА УКРАЙНА – гимназия „Г.С. Раковски” в Болград

Най-много са индивидуалните участници в изобразителното изкуство- представени бяха 90 рисунки и портрети. Почти същият е и броят на мултимедийните презентации – 89 бр.
Със свои литературни творби участваха 99 ученици, а именно:

  • СТИХОТВОРЕНИЕ – 32 бр. творби
  • ЕСЕ – 60 бр. творби
  • РАЗКАЗ – 7 бр. Творби

В поздравителният адрес ОТ ДОЦ. КИРЧО АТАНАСОВ – АВТОР И РЪКОВОДИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРОЕКТ НА РОТАРИ И ЗОНТА ‘‘ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ И АЗ‘‘ И ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ КОМИТЕТ ‘‘ВАСИЛ ЛЕВСКИ‘‘ –ПЛОВДИВ се подчерта:

Всички ние се радваме, че въпреки създалата се необичайна епидемиологична обстановка вие се постарахте и сътворихте прекрасни творби за нашите ‘‘народни будители‘‘. Този ваш ентусиазъм с който участвате в ‘‘ Народните будители и Аз‘‘ е силна гаранция за това, че няма да се наложи наново да се напише ‘‘ Епопея на забравените‘‘.

Вие сте победители над незнанието и забравата на народните будители, над незнанието и забравата на плеядата велики българи носели гордо факела на българщината и българския дух през тези 1300 години за да я има българия и сега на този проветрив балкански полуостров. За да може вие младите поколения да носите този факел и в бъдните десетилетия.

ДО НОВИ СРЕЩИ В СЛЕДВАЩОТО 12-ТО ИЗДАНИЕ НА ПРОЕКТА!