Честваме 100 години Ден на народните будители

Когато преди 12 години Ротари клуб Пловдив-Пълдин започна програма, насочена към младото поколение, беше подкрепен от останалите Ротари клубове в града, както и от Зонта клуб Пловдив. Проектът „Народните будители и Аз“ има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпечатък в създаването, израстването и просперитета на нашата държава.

Задружни в делото, във всяка следваща година, ние обхващахме все повече деца от училищата в Пловдив и страната, които припознаваха и изучаваха своите исторически кумири.

100-godini-Den-na-Narodnite-Buditeli_01

По този начин ние осмислихме Националният празник „1 Ноември – Деня на народните будители“ и сме горди, че нашите действия бяха подкрепени от МОН, от Президентството на Република България и от кмета на Пловдив още от първите години на изданието. През последните две години, въпреки пандемията и невъзможността за директна състезателна обстановка, ние предизвикахме детската съзидателност и получихме стотици произведения посветени на героите от нашата история!

В конкурса миналата година, посветен на 200-годишнината на великия Раковски, участваха представители на 69 училища и общински центрове от 21 области на България, както и ученици от българските общности в Молдова, в Република Северна Македония и от Украйна!

Днес, ние всички заедно, поставяме едно ново начало! Отбелязвайки 100 годишнината от първото честване на Празникът на Народните будители и 300 години от рождението на предвестителя на Българското Възраждане – Паисий Хилендарски, ние искаме този ден да се превърне в Официален общонароден празник на страната в чест на „Заслужилите българи“!

100-godini-Den-na-Narodnite-Buditeli_02

Кметът на Пловдив – Здравко Димитров даде официален старт на първото общоградско шествие по повод Деня на народните будители.
„В моята памет Денят на народните будители е будел винаги възхищение. Вярвам, че днес, когато отбелязваме 100 години от първото честване на празника, всеки от нас ще добави към плеядата от имена на възрожденци, революционери и исторически личности и свой съвременен будител. С тези думи градоначалникът постави началото на новата традиция инициирана от ротарианците в града за честване на националния празник на народните будители в Пловдив.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен, а веднага след това с кмета Здравко Димитров поведоха шествието. Участие в него взеха духовият оркестър на ВВС, комитет „Родолюбие“, представители на образователни и културни институции, представителни групи на 69 училища от Пловдив, официални лица и гости.

Десетки граждани се събраха пред стълбите на „Каменица“ за изпълнението на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, а пред сградата на общината пловдивчани наблюдаваха образите на някои от най-видните народни будители, прожектирани на специален LED екран.Новата технология дава възможност след специално обучение, младите хора да вдъхнат живот на своите исторически герои и те да оживеят на екрана!

Краят на шествието беше поставен на площад „Централен“ с изпълнения на ансамбъл „Тракийска младост“ при СУ „Любен Каравелов“, представители на Държавен драматичен театър Пловдив и Държавна опера Пловдив. Възпитаникът на „Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“ Матю Бецински разчувства публиката с рецитал на стихотворението „От Батак съм чичо“. Поздравления по повод празника поднесе генерал-майор Явор Матеев.

100-godini-Den-na-Narodnite-Buditeli_04

100-godini-Den-na-Narodnite-Buditeli_03Част от тържествената програма беше и награждаването на учители от пловдивски училища, чийто ученици са отличени в 12-то издание на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз“. Наградите връчиха зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и Дистрикт гуверньора на Ротари в България- Виолина Костова.
Тържеството закри авторът и ръководител на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз“ доц. Кирчо Атанасов.

Това ни дава увереност и вдъхновение да продължаваме да работим и развиваме най-патриотичния и народолюбив проект създаден от Българските ротарианци и подкрепен от всички вас!

 

Наско Начев, „100 години Ден на народните будители“ // Списание „Ротари на Балканите, Ноември-Декември 2022 г.