Стартира второто издание на патриотичното състезание Народните будители и аз

Второто поредно издание на Народните будители и аз, организират Ротари клуб Пълдин, Ротари клуб Пловдив и Зонта клуб Пловдив. През изминалата учебна 2010/2011 година, участие в проекта взеха над 3000 ученици от 130 паралелки на 11 училища на територията на град Пловдив. За да подкрепят настоящото издание, чието тържествено обяваване ще се състои от 17.00 часа в хотел Тримонциум зала Принцес, участие са потвърдили академик Георги Марков, академик Антон Дончев, Иван Границки, членове на Ротари от град Пловдив, членове на клуб Зонта – Пловдив, членове на Интеракт и Ротаракт

Дарик Нюз.

Академици ще препитват ученици във второто издание на проекта Народните будители и аз. Инициативата е на Зонта и Ротари клубовете в Пловдив. В конкурса, имат право да участват, всички паралелки от пети до единадесети клас от пловдивските училища. Всеки клас сам избира за свой патрон един от народните будители, които са общо 71 и са описани в списък, предоставен от организаторите. В срок от три месеца, учениците събират данни и факти от биографията на патрона си. След това, изготвят доклад и се явяват на училищно състезание. Най-добрите отиват на районно съревнование. Класиралите се ще участват на общоградско. Доц. Кирчо Атанасов – ръководител на проекта: – Целта е младите хора да научат биографията на онези българи, които са били факлоносци през тези 1300 години, за които наистина са установили българския дух на това проветриво място – Балканския полуостров. Наградата за най-подготвената паралелка е двудневна екскурзия. В първото издание на Народните будители и аз, участваха над 3000 пловдивски ученици, като финалът му бе кръгла маса Българският дух, с участието на общественици, читалищни и културни дейци. Днес, за да дадат повторен старт на проекта, в Пловдив пристигнаха академиците Антон Дончев и Георги Марков, както и издателят Иван Гранитски.

БНТ Пловдив

По инициатива на Ротари клубовете и Зонта клуб – гр. Пловдив с подкрепата на Ротари клубовете на гр. Карлово и гр. Асеновград за втора поредна година на територията на град Пловдив и за първа година на територията на Пловдивска област, се провежда проектът Народните будители и Аз за всички ученици от 5 до 11 клас. Проектът се провежда под патронажа на кмета на град Пловдив – Инж. Иван Тотев за училищата в града и под патронажа на Областния управител Здравко Димитров за училищата в Общините на Област Пловдив. Стартирането на проекта в град Пловдив ще се състои на 06.02.2012 г. понеделник в ОМГ Акад. К. Попов. Ще присъстват ротарианци от трите Ротари клуба и Зонта клуб – град Пловдив, Ротари клубовете от град Карлово и град Асеновград, кметове на райони и главни експерти Образование от град Пловдив, експерти от РИО на МОН, директорът на Народна библиотека Иван Вазов град Пловдив и други. Първите двубои между паралелките ще се сътоят, както следва: -от 12.00 – до 12.40 между 8-те паралелки от 10 клас; -от 12.45 – до 13.30 между 8-те парарерки от 11 клас; -от 16.30 – до 17.15 между 16-те паралелки от 8 и 9 клас, а също и между 3-те паралелки – 5,6 и 7 клас.

Plovdiv24.bg