Световен ден на борбата с полиомиелита

IMG_8207

На обща сбирка на трите пловдивски Ротари клуба се отбеляза Световният ден за борба с полиомиелита. Специален лектор на събитието беше Паст Дистрикт Гуверньора д-р Любен Атанасов. Като дългогодишен председател на комитета Полио плюс той изнесе интересна лекция за борбата с тази страшна болест и скорошното и изкореняване от лицето на земята. На събитието присъстваха и членовете на пловдивските Итеракт и Ротаракт клубове.

Как ще спрем детския паралич завинаги – Лекция на Bruce Aylward в TED

На 24 октомври се чества Световния ден за борба с полиомиелит (детски паралич). Всяка година Ротари клубовете се включват в инициативата чрез своите проекти на местно ниво и чрез дарения към фонда на Енд Полио.

Сега, Ротари е близо до побеждаването на втората болест в историята след едрата шарка. През 1988г. Ротари заедно със своите партньори се обединяват в борбата с полио, когато болестта парализира повече от 350 000 деца в 125 страни – или повече от 1000 засегнати деца на ден. На 25 септември 2015г. Световната здравна организация изважда Нигерия от списъка на страните с ендемично развитие на болестта, с което и целият континент Африка е свободен от полиомиелит. От днешна дата случаите на полио по света са намалени на 9,99%, с по-малко от 51 случаи в две държави – Афганистан и Пакистан.

“Полиомиелитът, който е поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да изчезне. Днес, заради работата на Ротари клубовете и с усилията на нашите партньори, обратното броене до края му може да отнеме не години, а месеци. Това оставащо време е изключително важно. Много от Ротари клубовете в България заедно със своите младежки програми организират събития, с които да информират общността и правят дарения към фонда Енд Полио,“ споделя Нина Митева, Дистрикт Гуверньор на Ротари България Дистрикт 2482 за 2015 – 2016г.

Към Ротари и инициативата за борбата с полиомиелита се присъединяват партньори като Световната здравна организация, Американският център за контрол и превенция на заболявания, UNICEF и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.