Сбогом на нашия приятел Кирчо Атанасов

Изпратихме го с химна „Върви, народе възродени“

Пловдив изгуби един всеотдаен народен будител, просветен деец и политик в лицето на дългогодишния и емблематичен директор на Математическата гимназия, бивш зам.-министър на образованието и народен представител. доц. Кирчо Атанасов бе учредител на Ротари клуб Пловдив-Пълдин, автор и вдъхновител на Националния проект “Народните будители и АЗ”.

Доц. Кирчо Атанасов – Биография

Kircho-Atanasov-kato-uchitelКирчо Атанасов е роден в град Пловдив на 25 юли 1945 г. Завършва средното си образование в СОУ „Васил Коларов“, Пловдив през 1963. От 1963 до 1967 година изучва специалност „Математика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Има няколко специализации в сферата на Образованието и науката: специализация в ДСО ИЗОТ, двугодишна специализация в ЦИУУ „Организация и управление на средното образование“ (1993); I квалификационна степен по математика, специализация в Ирландия по „Организация и управление на училището“ през 1998.

От 1975 до 2010 г. е директор на Образцовата математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“. Почетен доктор на ПУ „Паисий Хилендарски“ и почетен гражданин на Пловдив, носител на орден „Стара планина“ І степен и званието „Герой на социалистическия труд“.

Kircho-Atanasov-Dr-Honoris-KauzaБивш заместник-министър на образованието и народен представител в XLII народно събрание. През 2009 г. е награден с почетното звание доктор хонорис кауза на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Кирчо Атанасов започва трудовата си кариера през 1968 г. в Окръжния пионерски дом, където става завеждащ Отдел „Наука и техника“, ръководител на градските школи по математика от V до ХІ клас. Военната си служба отбива в Школата за запасни офицери в Плевен. От 15 септември 1969 е назначен за учител по математика, изчислителна математика и програмиране на АСМ в гимназия „Димитър Благоев“, Пловдив

От 12 октомври 1972 до  31 август 1975 г. е учител по изчислителна математика и програмиране на АСМ в Математическа гимназия, Пловдив. А от 1 септември 1975  до 30 август 2010 г. – цели 35 години, е директор на Образцова математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“, Пловдив.

В кариерата си на преподавател той е бил хоноруван преподавател в Пловдивския университет, катедра „Алгебра“ и извънреден доцент във ФМИ, Пловдивски университет.

От 2 септември 2005 до 27 юли 2009 г. е заместник-министър на образованието и науката. От юли до ноември 2013 г. е съветник на министъра на образованието и науката, а от декември 2013 до август 2014 г.: народен представител, член на комисията по образование и наука в XLII народно събрание.

Доц. Кирчо Атанасов е бил още член на Академичния съвет на Пловдивския университет, член на Централното ръководство на Съюза на математиците в България (СМБ),  член на програмните комитети на XI и XII национални пролетни конференции на СМБ, член на Съвета за висше образование (СВО) на Министерството на народната просвета, член на редколегията на списание „Обучението по математика и информатика“, член на експертната група от СВО за анализ и оценка на учебния план за специалността „Математика“ във ФМИ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Той е съпредседател на българската школа за разумно управление – реинженеринг, член на комисия на МНО за конкурсно разпределение по училища на дарена на България компютърна техника от IBM и Макинтош, председател на клуб „Питагор – приятели на Математическа гимназия“, член, а по-късно и председател на „Отворено общество“, Пловдив, член на Управителния съвет на СМБ и заместник-председател секцията в Пловдив на СМБ, основател и член на УС на Съюза на работодателите в сферата на образованието в България, съпредседател на УС на Съюза на работодателите в сферата на образованието в България,1991 г.: председател на регионалния съюз на работодателите в сферата на образованието в България в регион Пловдив.

Кирчо Атанасов е председател на Националния организационен комитет (2005 – 2009) за провеждане на Световната олимпиада по информатика през 2009 г. в Пловдив.

Създава и ръководи от 2005 до 2009 г. Националната конференция за учители с добри практики „Училището, желана територия на ученика“, в която през този период са взели участие над 8000 учители, много от тях с партньори ученици. Автор е на идеята за нов тип училище „Втори шанс“ за отпадналите от образователната система деца (загубили своя първи шанс) с цел премахване на неграмотността. През 2013 г. ръководи разработването на нов закон за народната просвета.

Кирчо Атанасов е съосновател на Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“, а в периода 2012 – 2013 г. негов президент. Като ротарианец през 2010/2011 г. създава проект „Народните будители и Аз“ за ученици от 5. до 11. клас, който ръководи до последно.

 

В заключителното си слово при награждаването на участниците в 13-то издание на Проекта през юни той ни завеща следните слова:

В българския календар присъства датата 1 ноември, на  която отбелязваме Деня на народните будители, но мнозина я възприемат като обикновен неучебен ден. Тъй като  е недопустимо поколение след поколение да расте в невежество и все повече да се отдалечава от родната история и  българската си идентичност, този проект е замислен като  дългосрочен. Затова той не трябва да прекъсва в следващите години, а да обхване възможно най-голяма част от учениците в страната.

Ето защо, скъпи ученици, този ваш ентусиазъм, с който  участвате в проекта „Народните будители и Аз” е достатъчна гаранция за това, че няма да се наложи  отново да се напише „Епопея на забравените“.

Доц. Кирчо Атанасов

Награди и отличия

март 1986 г. – с Указ на Държавния съвет на НРБ е удостоен със званието „Герой на социалистическия труд“

април 2001 г. – с решение на Общинския съвет, Пловдив е удостоен с „Почетен знак“ на град Пловдив

ноември 2003 г. – удостоен със званието „Будител на годината“ в Пловдив

май 2004 г. – удостоен със специалната награда на председателя на Съюза на българските учители като директор на годината

декември 2004 г. – удостоен със званието „Достоен гражданин на град Пловдив – пример за подражание“

юни 2005 г. – с решение на Общински съвет, Пловдив е удостоен със званието „Почетен гражданин на Пловдив“

май 2006 г. – с указ на президента на Република България е награден с орден „Орден Стара планина“ – I степен.

Поклон пред паметта му и неговия дух!

Изпроводихме го с химна „Върви, народе възродени“, изпълнен от духова музика, както искаше да звучи тя в чест на някогашните и днешните будители – сам той превърнал се в един от тях.