Президентът Румен Радев патрон на „Народните будители и Аз”

P1050676 [1600x1200]

Осмото издание на проекта „Народните будители и Аз“ ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев. Проектът на трите пловдивски Ротари клуба и Зонта, който стартира през 2009 г. под егидата на тогавашния кмет на Район „Западен“ и настоящ областен управител Здравко Димитров, набира все по-голяма популярност.
Началото на поредното издание на средношколското състезание, което има за цел да утвърди националната идентичност на младите българи, беше дадено на 30 октомври в Градския дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Спешен ангажимент осуети идването на държавния глава ген. Румен Радев, който е патрон на осмото издание на проекта. Гости на събитието бяха членове на националното жури, което ще оценява финалистите – академиците Георги Марков,  Антон Дончев,  Константин Косев, Васил Гюзелев и издателят Иван Гранитски; проф. Ваня Добрева, депутат в 41. и 42. НС, където оглавява Комисията по образование, Пенка Иванова – директор-дирекция „Учебници и училищна документация“ в МОН, Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители; Савина Петкова, председател на Общинския съвет – Пловдив, Петър Петров – зам.-областен управител, генерал Явор Матеев – началник на Пловдивския гарнизон, Славка Бозукова – главен редактор на в. „Стандарт“, Мария Карабелова – изп. Директор на издателство „Просвета“, Боян Ботьов – председател на Фондация „Христо Ботьов“.

P1050674 [1600x1200]
Получени бяха поздравителни адреси от президента на Р България, от Министъра на образованието и науката, Министъра на отбраната, от Областния управител, от Кмета на Община Пловдив, от Началника на РУО – София.
Идеологът и инициатор на проекта „Народните будители и АЗ“ доц. Кирчо Атанасов в емоционално слово отчете седмото му издание, като благодари на всички за подкрепата и съпричастността. За седем години състезанието е обхванало над 63 000 ученици. Проектът привлече участници от област Пазарджик и град Варна. Седмото издание даде възможност и за индивидуално участие на 150 ученици с есета, стихотворения, мултимедийни презентации и рисунки на тема „180 г. от рождението на Апостола“.
Осмото издание ще се проведе в две възрастови групи: V-VII и VIII-XI клас. До 28 ноември всяка паралелка трябва да избере за свой патрон бележит българин, различен от този, с когото се е представяла предишни години. Първоначалната надпревара ще е между класовете от 1 февруари до 9 март. Победителите в училищните кръгове ще се състезават с първенците в района или общината.  Финалният етап ще се проведе от 7 май до 3 юни. Първенците ще бъдат наградени с посещение на знакови места в България. Паралелките на първо място ще отидат на двудневна екскурзия, а класовете на второ и трето – на еднодневна.
Индивидуалните участия този път са в чест на две бележити годишнини: 140 г. от Освобождението и честванията на Христо Ботев. Втората тема ще бъде разделена на два етапа. Първият етап трябва да приключи на 6 януари и е посветен на 170 г. от рождението на поета-революционер, а вторият приключва на 9 май и ще отбележи 142 г. от гибелта му.
На 1 ноември, в Деня на народните будители, от 17 до 19 ч.  на партера на МОЛ „Марково тепе“ ученици представиха свои презентации и ще направят блиц викторина с посетителите. Отговорилите правилно получиха книга.