Посещение на побратимения РК Текирда в Турция

Подай ръка

Това бе девизът на 2004 година, когато президента на РИ Джонатан Маджиагбе призова клубовете от целия свят да си подадат ръка и да работят по програмата за „побратимяването в Ротари“. Тя създава по-близки контакти, размяна на информация и решаване на локални проблеми на една от страните. През тази и следващите години моят клуб- Пловдив-Пълдин, създаде поредица от побратимени клубове с Турция, Зимбабве, Русия, Гърция, Сърбия и Северна Македония. Председателят на Клубната комисия Любо Фратев поддържаше връзка с тези клубове и програма за двустранните посещения и проекти.

Пандемията наруши и тази добра практика. Липсват ни контактите не само с ротарианците от други страни, но и общуването между нас самите когато пътуваме и се забавляваме. Затова предложението за възстановяване на тази програма, бе прието радушно. В Турция имаме два клуба, РК Фенербахче в Истанбул и РК Текирда, където не бяхме ходили отдавна.

Poseshtenie_RK-Tikerda_2023_FIMGГрад Текирда е модерен административен център, намиращ се в Европейската част на Република Турция, през който преминават основните сухопътни и железопътни артерии, свързващи страната с Европа. Разположен е в Източна Тракия, на северния бряг на Мраморно море.

Посещението бе тридневно и включваше програма за запознаване с културното и историческо наследство на този регион. Посрещна ни паст президента на клуба Орхан Чеби, който ни придружаваше през цялото време. Бяхме впечатлени от археологическия музей. Текирда е основан още през Архаичната епоха от гръцки колонисти от остров Самос. Те му дават името Бизанте. Градът е бил владение на тракийския цар Севт II.

През Османския период градът е наречен Текфур даг, което означава византийски император. В разговорния турски език името се променя на Текир даа – „Сива планина“и това име се приема за официално след създаването на Република Турция.

В края на 19-ти век Текирда е имал изключително пъстър етнически състав – турци, гърци, арменци, българи, евреи. Абажиите в града са били изцяло българи.

Градът полага оправдани усилия да развива туристическия бизнес. Строят се нови хотели и заведения и атракции. Особено внимание се отделя и на винения туризъм. Градът е известен с анасоновата си ракия, черешите и прочутите кюфтенца. Тези, които обичат сладкарските продукти могат да опитат уникалния за Турция специалитет – халва със сирене и шамфъстък.

Poseshtenie_RK-Tikerda_2023_03

Poseshtenie_RK-Tikerda_2023_01Официалната вечеря в ресторанта на Търговско-промишлената палат в града премина в опознаване и размяна на идеи за бъдещи проекти. Нашите приятели ни благодариха за бързата реакция и помощта от българското правителство и от ротари клубовете от България за пострадалите от разрушителното земетресение в Турция. Беше предложен проект за създаване на подвижен фургон, където специалисти да провеждат обучение за действия на населението при извънредни ситуации. Бяха разменени подаръци и традиционните флагове на двата клуба.

Наско Начев, „Подай ръка“ // Списание „Ротари на Балканите, Май-Юни 2023 г.