Пето издание на пленер „Творецът“, юни 2017 година

P1050528 [1600x1200]

Всеки ден човек се гради, учи се, развива се. Безкрайно силни сме ние, българите, изумително талантливи и по своему диви – с тези думи започна художникът Матей Матеев, ръководител на пленера.

Младежи от учебни заведения по изкуствата и една българка, емигрирала преди 30 години от родината, рисуваха СВОБОДАТА в пленер по живопис в Града под тепетата. Форумът стартира на 19 юли 2017 г., той е продължение на традиционния симпозиум, който години наред събира творци в Стария град, а от пет години се провежда с помощта на Ротари клубовете в Пловдив. За първи път участниците са само ученици и студенти. Изключение беше официалният гост на събитието Анна Гарие. Тя пристигна от Франция, където живее от дълги години, без да прекъсва връзките си с Пловдив.

Ден преди началото на пленера група  художници посетиха къщата на Васил Левски и Градската галерия в Карлово, след което се включиха в тържественото честване на 180-годишнината от рождението на Апостола. Докато гърмяха фойерверките, имах чувството, че Левски казва от небето: „Вижте ме, хора! Постарайте се за своето бъдеще!“

Платната на художниците бяха показани на финала на пленера на 25 юли на изложба в центъра „ТракАрт“. Те ще бъдат показвани и по време на другите проекти на Ротари, а набраните средства от продажбите ще са за кампаниите и инициативите, като „Народните будители и Аз“, „Пловдив – палитра от етноси“, пленера „Творецът“.

Елица Кандева, в. „Марица“

 

 

Save

Save

Save