Отчет за второто издание на Народните будители и Аз

Отчет на второто издание на Народните будители и Аз 01

Тържественото отчитане на второто издание на състезанието по проект “Народните будители и Аз” се проведе в Пловдив, хотел “Тримонциум” на 24 октомври 2012 година. То бе организирано от трите ротариански клуба в града” РК Пловдив, РК Пловдив-Пълдин, РК Пловдив-Филипопол и Зонта клуб. Гости бяха директори, учители и ученици от Пловдивска област, представители на общинската и областната администрация, ПУ „П. Хилендарски“, Регионален исторически музей, издателски къщи, граждани и журналисти.

След ротарианската церемония, предшестваща всяка наша сбирка, с приветствени думи към гостите се обърна доц. Кирчо Атанасов – ръководител на проекта “Народните будители и Аз”. Той съобщи резултатите от второто издание на проекта, проведено през учебната 2011-2012 година. Досега в ученическите състезания са участвали над 15 000 от Пловдивска област, като целта на организаторите от “Ротари” и “Зонта” е през 2013 година то да стане национално.

През 2011 година състезанието стартира с 3 400 ученици само от град Пловдив. През следващата година участниците в състезанието са 15 400 от Пловдивска област.

Гостите бяха приветствани и от името на РК Пловдив и РК Пловдив Филипопол, както и от клуб Зонта. В обръщението си те подчертаха значимостта на проекта “Народните будители и Аз” като онзи мост през годините, пред възрожденските идеи и дух на националното ни самосъзнание да достигнат до умовете и сърцата на младите българи.

В отговор Марияна Спасова – директор на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и градоустройство в Пловдив благодари за отличната идея на ротарианците. От името на своите колеги – директори, чиито ученици са участвали във състезанието тя изяви готовност и през новата учебна година да подкрепят проекта “Народните будители и Аз”.

Приветстваха ни също така Ангел Папазов – кмет на община Първомай, Ральо Ралев – кмет на район Северен в Пловдив, Христо Паунов – представител на Юридическия факултет на Пловдивския университет. Председателят на общинския съвет в Пловдив и член на РК Пловдив-Пълдин арх. Илко Николов се обърна към гостите с уважение за положените от тях усилия в състезанията по проект “Народните будители и Аз”.

 

Официалният старт на третото издание на проекта „Народните будители и Аз“ бе даден от Здравко Димитров – областен управител на Пловдивска област.

За мен беше чест да стартирам проекта като кмет на район Западен в Пловдив, сегашната ми позиция ме задължава да продължа да поддържам това отлично начинание в Пловдивска област и да го представям пред колегите си от всички 28 области на страната, каза г-н Димитров.

На тържеството бяха подарени 1000 книги на стойност 12 5000 лева. Те отиват в училищните библиотеки на училищата, участвали в състезанието “Народните будители и Аз”.  Книгите са дарени от издателствата “Летера”, “Хермес” и “Просвета”. Дарът бе поднесен лично от издателите Наталия Вартоломеева – управител на ИК “Хермес”, Надя Фурнаджиева – управител на ИК “Летера” и Емил Михайлов – директор Маркетинг на ИК “Просвета”. Тримата издатели подчертаха, че за тях е важно, че книгите им достигат пряко до най-четящата аудитория в страната – учениците.

 

Ние възприемаме това подпомагане на училищните библиотеки не като дарение, а като начин да изкажем своята благодарност за усилията и възрожденския дух на всички участващи в проекта.

Емил Михайлов
директор Маркетинг на ИК “Просвета”

Тържеството бе закрито с една покана към всички участници. Тя е за благотворителния спектакъл “Споменът”, с който Нешка Робева и нейните танцьори подкрепят проект “Народните будители и Аз”. Представлението е на 16.11.2012 година в палата №2 на Пловдивския панаир.