Обща сбирка End Polio Now на клубовете в Зона VIII

На 24 октомври 2016 година, Световният ден за борба с полиомиелита – Ротари, Ротаракт и Интеракт клубовете в Зона VIII имахме обща сбирка.

Сбирката се водеше от доц. д-р Валентина Николова-Алексиева, Президент на Ротари клуб Филипопол. Приветствие отправи Дистрикт Гуверньорът д-р Димитър Димитров, член на същия клуб. Представители на фолклорен клуб „Шарената гайда“ връчиха благодарствени грамоти на президентите на трите пловдивски Ротари клуба за перфектната организация на фолклорния концерт на 22 септември в Пловдив. Също така изнесоха и кратка фолклорна програма.

Всички имаха удоволствието да се насладят на филма End Polio Now, създаден изцяло от младите и талантливи членове на Ротаракт Пловдив Пълдин, а президентът на клуба Мирослав Трифонов разказа как са го реализирали.

Основната лекция за борбата на Ротари с полиомиелита води Председателят на комитета Полио+ д-р Иван Дончев от Ротари клуб Карлово. Той обстойно разказа как през осемдесетте години на 20 век Ротари започва борба с коварната болест, след което към тази инициатива се присъединяват Юнеско, СЗО и много правителства по целия свят, а през последните години и фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. От 350000 случая през 1988г. болните от полиомиелит са намалели до само 27 през изминалата година.

IMG_9637

IMG_9643

В момента страните с нови случаи на полиомиелит са само 2 – Индия и Пакистан, като в Нигерия от 2 години няма нови случаи и се надяваме през следващата година да изтече тригодишният срок, за да бъде обявена за страна свободна от полио вируса.

Ето и презентацията на д-р Дончев:

Галерия: