Националната Търговска гимназия спечели финала на Народните будители и Аз

bntplovdivУчениците от Националната Търговска гимназия в Пловдив спечелиха финала на надпреварата Народните будители и Аз. Това е първото и най-мащабното състезание между училищата в града започнало още през миналата година. В него се включиха 3 400 ученици от 11 учебни заведения. Проявата е организирана от Клуб Пловдив – Пълдин на Ротари и Община Пловдив.

Младежите трябваше да изберат за свой патрон един от народните будители и да го представят пред другите ученици. След като се съревноваваха в четири от районите на Пловдив, най-добрите отбори участваха днес на градската надпревара. Учениците взаимно се изпитваха какво знаят за будителите пред жури, съставено от двама академици, издател и заместник-кмета по култура на града.

Кметът Славчо Атанасов напомни преди старта на препитването, че Васил Левски не трябва да се бърка със софийски футболен отбор и че, който е израснал в духовна нищета, не може правилно да възпита своите деца. Повечето от младите хора вече имат представа какво е това народен будител и какво трябва да прави:

Репортер: „Сега има ли будители?

Мина: „Да, има! Тези, които правят нещо за България.

Емил: „Кога е роден, кога е основал първата българската държава, какво е правил над държавата си, дали е помагал, какво е правил за нея, дали е ходил на битки…

Репортер: „Съвременни будители има ли?

Май – не.

Победителите в състезанието ще бъдат наградени с двудневна екскурзия до Рилския манастир и Самуиловата крепост. Останалите на по-задни места в класирането три паралелки ще разгледат Долината на Тракийските царе.

Източник: BNTplovdiv.com