Награждаване на победителите и закриване на 12-то издание на проекта „Народните будители и Аз“

В начало на юни в Гранд хотел „Пловдив“ се състоя закриването на ХІІ издание на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз” на тема „По пътя на българската свобода“, подкрепен от Община Пловдив, Министерството на образованието и науката и от Президентството на Република България, представители на които по традиция участват в събитията, свързани с проекта.

Това издание отчете резултатите от Конкурса за индивидуално творчество: есе, стихотворение, разказ, рисунка, мултимедийна презентация и рецитация, посветени на:

  • 300 години от рождението на Паисий Хилендарски – български народен будител, духовник и светия, автор на „История славянобългарска“, пръв идеолог на Българското национално възраждане (1722 – 1773)
  • 200 години от рождението на Добри Чинтулов – български поет, композитор, педагог и културно-просветен деец, бард на националното ни възраждане (1822-1886)
  • 185 години от рождението на Васил Левски – български национален герой, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (1837-1873)
  • 174 години от рождението на Христо Ботев – гениален български поет и революционер (1848-1876).

Резултати от 12-то издание на „Народните будители и Аз“

В Дванадесето издание на конкурса участваха представители на 48 училища и общински центрове с 235 Творби от 18 области:

  • Пловдив, София, Пазарджик, Хасково, Благоевград, Варна, Търговище, Сливен, Стара Загора, Бургас, Габрово, Кърджали, Ловеч, Велико Търново, Плевен, Смолян, Кюстендил и Монтана.

За трети път има и международно участие на ученици от българските общности в: Република Молдова – Гимназия „П. Казмали“ АТО, Гагаузия, гр. Чадър-Лунга, Северна Македония, Българско неделно у-ще „Здравей“, гр.Скопие.

Най-много са индивидуалните участници в мултимедийните презентации – 106 и в изобразителното изкуство, където бяха представени 63 рисунки и портрети. В дванадесето издание на проекта участваха 235 литературни творби.

Организаторите на Националния проект на Ротари и Зонта „Народните будители и Аз” подготвиха и издадоха Сборник с отличените индивидуални творби на ученици: есе, разказ, стихотворение, рисунка,мултимедийна презентация, взели участие в VIII (2017 – 2018), IX (2018 – 2019), X (2019 – 2020) и XI (2020 – 2021) издание на проекта.

Сборникът се състои от 240 страници със 127 отличени ученически творби. Към книгата има и диск, на който е качен сборникът, както и част от отличените мултимедийни презентации от XI издание на проекта. Всички участващи училища, включили се през четирите гореописани издания на проекта, получиха изданието.

В своето заключително слово доцент Кирчо Атанасов, почетен член на РК Пловдив-Пълдин, ръководител и вдъхновител на проекта подчерта: „Днес вие показахте как всички заедно можем да победим незнанието и забравата“.

Наско Начев, „Народните будители и Аз“ стана международен проект // Списание „Ротари на Балканите, Юли-Август 2022 г.

Снимки от екскурзиите с наградените участници