Заповядайте на изложбата с творби от пленера по живопис „Творецът“

Plener-Tvorecat-Meteora-11

Бъдете наши гости на 17 април 2019 от 18:00 часа в Културен център „ТракАрт“, когато ще може да се насладите на изложба с творбите, създадени по време на пленера по живопис „Творецът“.

За трета поредна година, с подкрепата на Ротари клуб Пловдив-Пълдин, се провежда младежкият пленер „Творецът“ за ученици и студенти. Форумът е продължение на традиционния международен симпозиум, който от години събира творци в Стария град на Пловдив – „Пловдив – от Твореца Сътворен“. В продължение на 7 години нашият клуб е посредник на изкуството в Града под Тепетата. През всички издания на пленерите, включително и тази година, главен ръководител е художникът и наш скъп приятел Матей Матеев.

Кой взе участие в пленера в тазгодишното издание?

Тази година в художествения форум „Творецът“ участват Явор Костадинов (НХА София) и Дамян Мандалиев, учащ в АМТИИ гр. Пловдив (преподавател – проф. д-р Галя Лардева). Участници в пленера по живопис са и възпитаниците на НГ „Сценични и екранни изкуства“ - Ивета Милева и Димитър Коцев с преподавател Иван Чакъров. От НХГ „Цанко Лавренов“ се включиха Габриела Русенова и Мерелин Алексова (преподавател – Ели Станчева).

Plener-Tvorecat-Meteora-01Като част от програмата на младежкия пленер, клубът ни организира пътуване до Метеора (Гърция) за участниците. В приятелска обстановка, на фона на тази културна и природна забележителност, младите таланти бяха предразположени към творческо вдъхновение.

Темата на тазгодишното издание на „Творецът“ е свободна, но по желание на творците може да посветят творба и на Българското Възраждане, като акцент тази година е 280-годишнината от рождението на Св. Софроний Врачански. Тази тематика е вдъхновена от друг проект на РК Пловдив-Пълдин, с национална значимост – „Народните будители и Аз“. Ще отбележим, че всяка година организираме дарителски търгове на клуба с творбите от пленерите по живопис. Средствата, събрани от продажбата на картините отиват за подпомагане на талантливи деца и за финансиране на бъдещите издания на форумът за изкуство „Творецът“.

 

Емоции и красота от пътуването до Метеора – Галерия