Среща в Ротари парка в подкрепа на Световния ден за борба с полиомиелита

Ден на полиомиелита и инициативата End Polio Now

На 24 октомври 2018 г. от 17:00 часа в Ротари парка – ж.к. Тракия, ротарианците от Пловдив заедно ще отбележат Световния ден за борба с полиомиелита, ще споделят постиженията и предизвикателствата в тази битка с болестта.
Ротари е организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване, а през 1985 поставя началото на глобалната инициатива Полио Плюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем.

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, правителствени агенции и корпорации.
От 350 000 случая годишно през 1988, през 2017 случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.
Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания. Днес с нашата работа като ротарианци, заедно с усилията на нашите партньори, ние участваме в обратното броене до ликвидирането на болестта. Това оставащо време е изключително важно. Нужен е нашият глас – за да знае обществото какво се случва, нужни са нашите отделени средства, за да подкрепим тази наша кауза в решаващо време.

Видео: End Polio Now – защо е важно да се изкорени полиомиелитът?

Първата мащабна кампания в нашата страна е през 1995 г., когато бяха имунизирани 900 000 български деца и българските ротарианци получиха много висока оценка за акцията от президента на РИ Хърбърт Браун.

В дните около 24 октомври всеки от нас е съпричастен в работата за ликвидиране на полиомиелита. Много ротарианци, клубовете и техните младежки програми подготвят събития, за да информират своята общност, правят лични и клубни дарения към фонда „ПолиоПлюс“ на Фондация Ротари, разпространяват информация за стореното от Ротари до момента сред съгражданите си и набират средства.

Като ротарианци, независимо в коя част на света е нашият клуб, всеки от нас е част от вълнуващата история за битката с полиомиелита.
На сцената на Ротари парка в ЖР „Тракия“ стипендианти на Ротари клубовете ще изнесат богата музикално-танцова програма. Събитието ще бъде подкрепено и от младежките формирования Ротаракт и Интеракт, жителите на района, от други НПО и хуманитарни организации.

Срещата ще завърши с обща снимка на участниците в асамблеята, които с вдигнати ръце ще покажат знака емблема на кампанията End Polio Now.

Наско НачевСтатия за Списание „Ротари на Балканите“
автор: Наско Начев

Наско Начев е издател на списание „Ротари на Балканите“. Паст дистрикт гуверньор /2007-2008 г./ – Дистрикт 2482.

Видео: Ротари инициативата End Polio Now толкова близо до целта

Известни личности, които подкрепят End Polio Now