Ден на Полио в Пловдив

На 24 октомври – Световният ден за борбата с полиомиелита, ротарианците от пловдивските Ротари клубове, заедно с младите си приятели от Ротаракт и Интеракт, се събраха на извънредна среща, за да отбележат празничния ден. Президентите на четирите Ротари клуба удариха ротарианската камбана за начало на сбирката. Беше показан документален филм, проследяващ успехите на Програмата ПОЛИО, която през последните три десетилетия сведе разпространението на детския паралич до няколко бройки, и то само в две страни по света.

ПДГ Наско Начев показа първия брой на списанието „Ротари в България“ от 1995 година, където подробно е разказано за епичните събития и успеха на ротарианците в първия мащабен проект „България без детски паралич“. Тогава в него са ангажирани и е подкрепен от Президенството и Министерството на здравеопазването до регионалните структури на 28 области в страната и много НПО и Червения кръст. Благодарение на тази организация, ръководена пряко от Ротари Интернешънъл, през април и май 1995 година над 900 хиляди български деца получиха двете капки животворна ваксина. Успехът бе адмириран лично от президента на РИ Хербър Браун, които пристигна в България, за да изрази признанието си.

Празничният ден продължи с приемането на нов член в Ротари клуб Пловдив-ПълдинАтанас Танчев, специалист в производство на електрооборудване и дейност по изпълнение на проекти в енергетиката.

 

 

Бяха обсъдени и други организационни въпроси, касаещи дейността на Ротари клубовете в Пловдив.