Даже в Русия с ротариански приятели е топло

 

Ротари клубове в Русия

В края на 2011 г.,  в качеството си на Председател на ICC България-Русия, получих от Надежда Папп- ПДГ и изпълнителен директор на Д-2220 /Русия/ поканата на нейния клуб РК Москва-Восток за една интригуваща среща на ротарианци от различни страни и дистрикти. Идеята на московските приятели бе да ни разведат по т.н. Золотое кольцо – старинните руски градове, където се е зародила Великая Русь, и пътьом да разменим информация за работата на комитетите за ротарианско приятелство, проектите си и добрите практики при реализацията им. Разпратих поканата, както до нашия комитет България-Русия, така и до всички клубове в дистрикта.  На нея се отзоваха Ирена БоневаПрезидент на РК Тутракан и Христо ХристовПП РК-Несебър и  ПАДГ.

Любозар Фратев с плакет

И така, от 21 до 28 февруари 2012 ние, тримата представители на Д-2482  бяхме на своеобразен Ротари тур, заедно с още 30 приятели от Швеция, Белгия, Германия, САЩ, Украйна и Русия, и реализирахме един нов своеобразен проект, съчетавайки приятното /запознаването с образците на древната руска архитектура, изкуство и обичаи/ и полезното /споделянето на добрите практики в 15 клуба и 8 дистрикта/.  Преминахме през Златната врата на столицата на древноруската държава – гр. Владимир и разгледахме неговите знаменити белокаменни църкви и манастири, повече известни с уникалните фрески на Андрей Рублев. Приятно бяхме изненадани, в градския музей, от експозицията, посветена на ген. Столетов, където редом с пленените турски знамена  стояха указът на МС на НРБ за преименуването на връх Св. Никола на името на храбрия генерал и шепа пръст с гилзи от чутовния връх. Вечерта прекарахме в компанията на ротарианците от местния клуб. Те охотно се отзоваха на моята покана да установят връзки с клуба от побратимения им град Кърджали.  От своя страна, предложиха да изпратят студенти от Владимировския институт по туризъм и гостоприемство на стаж в България. Очаквам реакцията на нашите клубове от морето и планината. На следващия ден бяхме в Суздаль – туристическият бисер на Русия, с неговите дървени и белокаменни къщички, застинали в своя 18-и век. 12 хил. жители, 60 хотела и 800-840 хил. туристи годишно!!!  Възхитихме се на суздалския Кремъл и Рождественския събор и се преклонихме пред паметта на заточените религиозни и политически свободомислещи люде в мъжкия и на жените-аристократки в женския манастир. Направихме екзотична дегустация на 10 различни вида медовина! Вечерта на 23 февруари, в тържествена обстановка и много тостове, отпразнувахме 107-годишнина на Ротари и връчихме плакет  на изпълнителния директор на Д-2220 Надежда Папп, от името на нашия гуверньор Анелия Дошева.

Ротари клубове в Русия

Следващият ден бе посветен на един от най-старите и най-красиви градове на древна Русия –  Ростов Велики. Любувахме се на най-древния паметник на Северо-източна Русия – Ростовския Кремъл и световноизвестната   камбанария на Успенския събор. Следващият етап от пътешествието ни бе гр. Ярославль, с неговия исторически център, обявен за паметник на ЮНЕСКО, с неговия специално построен за 1000-годишнината на града Успенски събор, с храмове и манастири и величествената, облечена в камък, река Волга. Бяхме зрители, артисти и дегустатори на празненствата по случай  знаменитата  руска масленица /Сирни заговезни/- старовремски руски народен фестивал. Удивихме се и на частния музей Музика и време, където се прехласнахме на музиката от колекциите от камбани, музикални кутии, латерни, грамофони и старинни часовници. Вечерта имахме среща и с ротарианци от местния клуб. На другия ден, на път за Москва, участвахме за втори път в масленица – този път в градчето Переяславль-Залеский. И тук ядохме блины /палачинки/,  пихме медовина и участвахме в народните веселби, танци и игри. Привечер се завърнахме в Москва,  преоблякохме се и се запътихме за гала-вечерта. Тя бе организирана от РК Москва-Восток и освен нас и домакините от клуба бе посетена от ротарианци от още два московски клуба. Аз връчих на президентката на РК Москва –Восток Елена Матвеева писмото – потвърждение за установяване на дружески връзки от РК София-Витоша. Окичихме всички приятели с мартеници, разменихме клубни флагчета и подаръци. Последният ден в Москва посетихме Кремъл с неговите забележителности и световно известния музей-съкровищница Оръжейната палата. Там са съхранени древните държавни регалии, облекла, накити, оръжия, каляски и др. на царе, императори и патриарси. Вечерта се посветихме на изкуството, като посетихме балетен спектакъл.

Ротариански приятели в РусияПо време на пътуването с автобуса и вечерите се споделяше за работата в клубовете, дистриктите и най-вече за международните контакти. Ние също разказвахме за нашите клубове, а нашият филм Магията на Ротари по най-добрия начин представи дистрикта и дотолкова впечатли всички, че даже един от тримата шведски ПДГ /с нас бяха 5-има ПДГ от 3 дистрикта!/  помоли за съгласие да излъчи филма по техен телевизионен канал.

От кацането до излитането ни от Москва бяхме обгрижвани от нашите московски приятели. Създадената от тях организация /транспорт, хотели, местни екскурзоводи и др./ бе перфектна. Времето наистина бе студено, но трябва да кажа на тези, които заради страха от руската зима не тръгнаха с нас, че даже в Русия  с  ротариански приятели е топло!

В заключение трябва да отбележа, че освен чудесните срещи, забележителности и приятелства, най-силно ме впечатли идеята  да покажеш страната си пред приятели от няколко страни и по този начин да им дадеш възможност за споделяне на добри практики или както го наричахме в отминалото столетие – обмяна на опит. Струва си по линията на комитетите за ротарианско приятелство да направим и ние такива ротари турове.  Има какво да покажем и разкажем!

Любозар Фратев
ПП2003-2004 РК „Пловдив–Пълдин“
ПАДГ
Председател  на ICC  “”България-Русия”