Възстановихме Колоната на приятелството и тя отново ще краси центъра на Пловдив

ПОСОКИТЕ НА НАШЕТО ПРИЯТЕЛСТВО

Думата  приятел има особена стойност в дейността на Ротари клубовете  по света. На нея е изградена цялата философия в отношенията между членовете на организацията. Затова когато Ротари Интернешънъл даде правото България отново след 1940 година, да има самостоятелен Дистрикт /област/, събитието бе определено в Пловдив, защото първият гуверньор беше пловдивчанин.

Kolona-na-priyatelstvoto-2Богатата програма свързана с това събитие започваше от Централния площад. Там ротарианците от града поставиха Колоната на приятелството със стрелки, които сочеха посоките към всички градове по света побратимени  с Пловдив.

Колоната беше открита тържествено на 1 юли 2007 година от Гуверньорът на новия Дистрист пловдивчанина Наско Начев и от председателя на Организационния комитет Любозар Фратев, които обявиха пред стотици гости от цялата страна и чужбина, че този символ на приятелството се дарява на Община Пловдив. След това множеството се отправи към Стария град и Античния театър, където се състоа и празничната церемония по чартирането на новия Дистрикт.

Минаха години и Колоната наистина се превърна в атракция за пловдивчани и гостите на града. Никога не сме предполагали и бяхме неприятно изненадани, че при реконструкцията на Централния площад през 2018 година, Колоната ще бъде  демонтирана и захвърлена от фирмата изпълнител и че общината няма да прояви контрол за това деяние върху нейна собственост.

Въпреки настояването ни Колоната не беше върната на полагащото й се място, а  благодарение на инициативността и възможностите на членовете от Ротари клуб Пловдив-Пълдин възстановихме символът на приятелството и Колоната отново ще краси центъра на Пловдив. Застанете пред нея, сигурно ще се изненадате колко много са приятелите на нашия град по света!